woensdag 10 oktober 2012

Een brug in uw appartement

Een brug in uw appartement

Je ziet en voelt ze niet altijd maar als ze er zijn, voelt je portefeuille het wel: koudebruggen Koudebruggen ontstaan wanneer een bouwonderdeel van de woning niet is geïsoleerd zodat de binnenwarmte makkelijk haar weg vindt naar buiten. Men noemt dit een koudebrug omdat het bouwonderdeel een brug slaat tussen de koude buitenruimte en de warme binnenruimte.
Koudebruggen kunnen zorgen voor 3 vormen van schade:
• Warmteverlies, omdat warmte zo naar buiten kan ontsnappen en de koude de woning binnendringt.
• Condensvorming wanneer binnen de oppervlaktetemperatuur van de muur daalt onder de 14°C (bij glas is dit vanaf 12°C).
Dit kan schimmelvorming en vochtplekken als gevolg hebben.
• Vorstschade
In theorie zou de isolatie de hele woning moeten omhullen. Dit betekent dat alle isolatie op elkaar moet aansluiten. De vloerisolatie aan de muurisolatie en de muurisolatie aan de dakisolatie en het schrijnwerk. Bij nieuwbouw is het belangrijk daar grote aandacht aan te besteden. Achteraf koudebruggen oplossen is niet evident. Vaak biedt een isolatielaag langs de buitenzijde tegen de gevel de enige uitweg als het niet direct gebeurd is.
Bij verbouwingswerken is het vaak onmogelijk alle koudebruggen weg te werken zoals bijvoorbeeld koudebruggen aan de muuraanzet of fundering. Ook weegt de kostprijs van de oplossing meestal niet op tegen de kostprijs van de investering.

http://www.milieuadvieswinkel.be/downloads/downloads/Koudebruggen.pdf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten