donderdag 20 oktober 2016

Strengere isolatienormen - moet uw appartementsdak in renovatie?

Strengere isolatienormen - moet uw appartementsdak in renovatie?
Door de strengere isolatienormen uit het Energierenovatieprogramma 2020 van het Vlaamse Gewest, zullen eigenaars van een appartement de komende vier jaar aanzienlijk meer investeringen moeten doen. Eigenaars kunnen tegen 2020 hun onroerend goed niet langer verhuren als het gebouw niet voldoet aan de isolatienormen uit het Energierenovatieprogramma 2020. Dat dicteert onder meer dat tegen 2020 alle daken moeten geïsoleerd zijn en dat enkel glas vervangen moet worden door isolerend glas.
Weinig bekend is dat ook VME’s (vereniging van mede-eigenaars) een lening kunnen aangaan voor deze kosten (collectieve lening mede-eigendom - VME-lening). Deze moet de eigenaars een financieel duwtje in de rug geven. Deze zouden goedkoper dan een gewone lening zijn. De renovatie van gemeenschappelijke delen, zoals een dak, dient door een drievierde meerderheid van de algemene vergadering goedgekeurd te worden.
Mensen die het appartement niet verhuren, zijn niet meteen bereid die plotse extra investering te doen en stemmen tegen. Wat velen niet weten is dat de VME een sanctie kan oplopen wegens derving van inkomsten van mede-eigenaars die hierdoor niet meer zouden kunnen verhuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten