maandag 19 februari 2018

Hoe zat dat ook alweer? De algemene vergadering van uw gebouw

De algemene vergadering is het orgaan dat alle belangrijke beslissingen neemt: Hoe worden de kosten laag gehouden? Welke werken worden uitgevoerd er aan de gemeenschappelijke ruimtes? Hoe worden deze ruimtes onderhouden? Hoe wordt het appartementsblok beveiligd?

De vergadering wordt geleid door één van de mede-eigenaars. Elke mede-eigenaar kan alleen of samen een verzoek richten naar de syndicus om een punt op de agenda te zetten. Dit moet wel binnen een bepaalde termijn gebeuren.   Een huurder kan dan ook agendapunten voorstellen.

Meer dan de helft van de mede-eigenaars moet aanwezig zijn, om besluiten te kunnen nemen, en minstens de helft van de aandelen. Indien 3/4de van de aandelen vertegenwoordigd zijn, hoeft zelfs niet de helft van de mede-eigenaars aanwezig te zijn.

Sommige beslissingen kunnen eenvoudig met een meerderheid van de stemmen genomen worden (50% + 1), maar andere beslissingen zullen slechts genomen kunnen worden met een gekwalificeerde meerderheid (bijvoorbeeld wijziging van de statuten of werken in gemeenschappelijke ruimten) of zelfs met een éénparigheid van de stemmen (bijvoorbeeld wanneer de aandelen anders zullen worden verdeeld, wanneer bepaalde delen worden verkocht of gekocht…)
Van de algemene vergadering wordt telkens een verslag opgesteld, dat in principe binnen de maand na de vergadering naar alle mede-eigenaars gestuurd wordt.

https://www.notaris.be/verkopen-kopen-huren-lenen/appartementsrecht/ belangrijkste-organen/de-algemene-vergadering

Geen opmerkingen:

Een reactie posten