dinsdag 26 juni 2012

Berchemse appartementsgebouwen: gebouwd op olifantenbotten?

Er gaat reeds lang een indianenverhaal rond in Berchem. Sommige mensen zouden wonen op een olifantenkerkhof. Vooral de appartementsblokken langs de ring zouden die “eer” hebben. Dit verhaal is echter niet zo absurd als het op het eerste zicht lijkt.
Lang geleden, in de nacht van 12 op 13 januari 1932 brak brand uit in de 
stallingen van Circus Sarrasani in Berchem.

De stal met paarden en 22 olifanten ging in vlammen op. De dieren trokken in paniek hun kettingen kapot. Eén van de olifanten, ‘Prinses’, sprong van een 12 me­ter hoge muur in het water. Vijf andere olifanten ontsnapten en holden in paniek, samen met een aantal paarden, door de straten van Berchem. De apothekers uit de buurt maakten massaal brandwondenzalf aan om de verbrande huiden van de dieren te verzorgen. Zeg dus nooit dat een Berchemnaar niet om dieren geeft.

De overleden olifanten begroef men ter plaatse in diepe kuilen. Bij de bouw van de ring rond Antwerpen zag men de skeletten jaren later terug op luchtfoto’s. De Antwerpse ring werd geopend in 1970 en de appartementsblokken langs de ring volgden snel. Dus het kan inderdaad zijn dat onder de tuinen nog steeds iets ligt.

Bron: http://www.tienstiens.org/node/2769

Geen opmerkingen:

Een reactie posten