zaterdag 2 juni 2012

Terrastips: Ander terrasligging? Best andere planten!Let goed op de oriƫntatie van je balkon. Niet alle planten overleven op een terras dat op het noorden gericht is, maar dat geldt zowat voor elke windrichting:

• Noorden: 
de hele dag schaduw. Er is veel keuze in schaduwplanten die het ook prima op het balkon doen. Bij het beplanten van de potten moet je er wel rekening mee houden dat overtollig water makkelijk afgevoerd wordt. Wanneer de grond te lang vochtig is, kunnen de plan­tenwortels rotten met alle gevolgen vandien. Planten die geschikt zijn voor een plaats aan de noordkant zijn: Begonia, Vlijtig Liesje, Hartlelie, Camelia, Skimmia, Klimop en Fuchsia.
• Westen:
 meer last van wind. Dus brede bloempotten gebruiken. Die waaien minder snel om. Best stevige, sterke en laagblijvende planten­soorten te kiezen die tegen een windstootje kunnen. Een goed beves­tigde trellis of rietmat langs de balustrade kan de ergste wind breken. Planten die geschikt zijn voor een plaats op het westen zijn: Viooltje, Longkruid, Buxus, Laurier, en Kuiflelie.
• Zuiden: 
veel zon. Dus vaak water geven. Op een warme zonnige dag zelfs tweemaal daags. Kleine potten staan eerder droog dan de gro­tere. Kunststof of geglazuurde potten zijn beter tegen het verdampen van water. Je kan ook overwegen om een automatisch watergeefsys­teem aan te schaffen. Planten die geschikt zijn voor een plaats op het zuiden zijn: Lobelia, Petunia, Geranium, Zonneroosje, Lavendel en Roos.
• Oosten: 
ook veel zon. Ook hier voelen de “zonaanbidders” zich thuis. De planten hebben ook hier veel vocht nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Planten die geschikt zijn voor een plaats op het oosten zijn: Margriet, Tuinlobelia, Afrikaantje, Verbena, Viooltje, Gera­nium, Vrouwenmantel, Wederik, en Yucca.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten